Geschiedenis

Geschiedenis in het algemeen

De naam Baden Powell is bij iedereen wel bekend die actief is binnen scouting. Hij is namelijk degene die scouting heeft bedacht en ontwikkeld. Op deze pagina wordt beschreven hoe de nu wereldwijde jongerenorganisatie van scouting is ontstaan.

1907
In dit jaar gaat Lord Baden-Powell met 21 jongens op een zomerkamp naar Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.

1909
Twee jaar later wordt er in Londen de eerste, grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 “boy scouts” naar toe komen. Het is de voorloper van wat later de Wereld Jamboree zal gaan heten.

1910
In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Den Haag heet de Scoutinggroep ‘De Jonge Verkenners’, in Amsterdam begint een ‘proefpatrouille’.
In dit zelfde jaar ontstaat er in Londen voor het eerst ook Scouting voor meisjes.

1911
In Nederland worden diverse padvindersverenigingen opgericht. De drie belangrijkste zijn;

  • De Nederlandse Padvindersorganisatie (NPO)
  • De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (ENMGV) en
  • De Nederlandse Padvindersbond (NPB)

1920
In Olympia (Londen) vindt de eerste Wereld Jamboree plaats.

1924
Vier jaar later wordt er in Kopenhagen de tweede Wereld Jamboree gehouden.

1937
Heel Nederland is in de ban van de Wereld Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde Wereld Jamboree neemt Lord Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid van Scouting.

1941
Scouting wordt verboden en uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden worden gearresteerd en Lord Robert Baden-Powell overlijdt op 83-jarige leeftijd.
1945
Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog steeds springlevend is.

1950
Koningin Juliana wordt geïnstalleerd als padvindster. In augustus opent zij het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland.

1957
Gouden jubileumjaar van de wereldbeweging! Het is vijftig jaar geleden dat Scouting in Engeland werd opgericht. Dit wordt gevierd met vier wereldkampen voor padvindsters en gidsen in Canada, Engeland, de Filipijnen en Zwitserland. In Engeland doen er zelfs 32.000 verkenners mee aan de Jamboree Indaba-Moot.

1973
Scouting Nederland wordt opgericht. Scouting Nederland is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit eerder ontleenden aan één van de traditionele zuilen. Dit betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes en jongens allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel gaan spelen. Verkennerij en padvinderij heet vanaf dit moment Scouting.

1991
De gemengde speleenheden krijgen bij het nieuwe spelaanbod ook echt een naam. Naast kabouters en welpen zijn er voortaan ook esta’s, met hun eigen spel. Verkenners en gidsen heten voortaan scouts en de rowans en sherpa’s worden explorers.

1995
De Wereld Jamboree vindt plaats in Nederland! Scouting Nederland bouwt in Dronten met 5.000 vrijwilligers een complete tentenstad waar 18.000 scouts uit de gehele wereld tien dagen lang de tijd van hun leven hebben. Het thema is ‘Future Is Now’.
Koningin Beatrix verricht de opening die live op televisie te zien is. Met het wereldevenement laat Scouting Nederland zien dat het een eigentijdse organisatie is, waar veel kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. De term ‘scouts’ heeft de term ‘padvinders’ verbannen.

2000
Scouting Nederland organiseert in Dronten de eerste Nationale Jamboree met 4.000 Nederlandse en buitenlandse scouts en explorers. De vriendschappen met scouts in Tsjechië, Slowakije en Zuid-Afrika worden aangehaald, waardoor scouts uit Nederland de mogelijkheid krijgen scouts in deze landen te bezoeken.

2003
De overheid kondigt aan per 1 januari 2004 de subsidie stop te zetten. Scouting Nederland organiseert acties in Den Haag, op de radio en televisie en in de landelijke pers.

2005

Hare Majesteit Koningin Máxima wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

2007

Scouting bestaat wereldwijd 100 jaar en dit jubileum wordt groots gevierd. De Wereld Jamboree vindt plaats in Engeland.


2010
Scouting in Nederland bestaat 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een landelijke manifestatie, Scouts2day, waar ruim 20.000 scouts samen het feestjaar vieren. Ook is er een indrukwekkende jubileum jamboree met 12.500 scouts uit binnen en buitenland in Roermond. Scouting Nederland grijpt het jaar 2010 aan om een nieuwe kledinglijn, de Scoutfit, te introduceren en om tal van vernieuwingen op het gebied van spel, programma en deskundigheidsbevordering door te voeren.

2011-2015
Klaar voor nog eens 100 jaar Scouting in Nederland! De focus komt te liggen op Scoutinggroepen, om zowel kwalitatief als kwantitatief te groeien. Het spel, Scouting Academy en programma Groepsontwikkeling staan centraal.

2015 en verder
In juni 2015 wordt door Koningin Máxima het splinternieuwe Scoutinglandgoed Zeewolde geopend. Een nieuw kampeer- en evenemententerrein, speciaal voor Scouting. In natuurgebied het Horsterwold kunnen kinderen en jongeren uitdagende activiteiten beleven, midden in de natuur en op het water. Met project #Scouting2025 betrekt Scouting Nederland leden uit het hele land om een nieuw meerjarenbeleid vast te stellen. Hoe ziet Scouting er in 2025 uit?

Reacties zijn gesloten.